Adezivi furniruire – Usi, ferestre, panouri lemn masiv

 

 

In productia ferestrelor, usilor sau a panourilor din lemn masiv, adezivii castiga din ce in ce mai multa importanta. Ei sunt utilizati la imbinarea, atat speciilor de lemn europene cat si a celor asiatice.

In principal se cer urmatoarele calitati ale adezivilor:

  • Rezistenta si stabilitate la umiditate, clasa incleierii D3 si D4 (conf DIN / EN 204)
  • Stabilitate si rezistenta la temperature inalte (Watt 91 cu o valoare minima a rezistentei >7 N/mm2)

Pentru obtinerea acestor calitati avem la dispozitie urmatoarele sisteme de adezivi:

Adezivi PVAC – clasele incleierii D3 sau D4

Intrebuintare universala atat pentru obtinerea imbinarilor de colt ale ferestrelor cat si pentru producerea placilor din lemn imbinat.

KLEIBERIT 300

pentru încleieri rezistente la umiditate conf. DIN EN 204 -calitatea încleierii D3

Adeziv pentru încleieri rezistente la umiditate conf. DIN EN 204 -calitatea încleierii D3, utilizat in procesul de confecţionarea a scărilor, in cel de furniruire, pentru încleierea lemnului de esenţă tare sau a speciilor exotice si încleieri în CIF

Se poate folosi ca adeziv monocomponent – nu necesită amestecare – si este indicat atât pentru încleieri la cald cât şi la rece.

Rostul îmbinării este: elastic- dur, incolor

Consum specific:

  • 100-130 g/ m2 la furniruire
  • cca 150 g/ m2 la imbinarea lemnului masiv

Adezivul este asigurat la inghet pana la -30 0C

KLEIBERIT 303

Adeziv pentru incleieri rezistente la umiditate si supuse la solicitari mari, utilizat la fabricarea panourilor din lemn masiv pentru interior, confecţionarea scărilor, încleierea cepurilor şi a dinţilor trapezoidali de îmbinare în lungime, încleierea lemnului de esenţă tare sau a speciilor exotice, încleieri în CIF.

Certificat pentru fabricarea ambarcatiunilor

KLEIBERIT 303 se poate folosi atat ca adeziv preparat dintr-o singură componentă, caz in care corespunde din punct de vedere al normativului DIN EN 204, grupei de solicitări D3; cat si ca adeziv preparat din două componente, se adauga 5% întăritor KLEBIT TURBO 303.5, in acest caz corespunde grupei de solicitări D4. Viabilitatea amestecului este de 24 ore.

Rostul îmbinării este:

  • la adezivul dintr-o singură componentă – elastic, incolor
  • la adezivul din două componente – dur, uşor gălbui

Consum specific: cca 150 g/m2

Adezivul este asigurat la inghet pana la -30 0C

KLEIBERIT 314

Adeziv D4 mono-component pentru incleieri rezistente la apa conform DIN/EN 204, utilizat pentru încleieri de ferestre şi uşi, la inleierea panourilor din lemn masiv pentru exterior, construcţia de scări, îmbinarea elementelor în dinţi sau cu cepi şi pene, încleierea de lemn dur şi tropical, încleierea de plăci HPL (compozite)

Nu necesită dozare şi amestecare si se pretează pentru încleieri atat la cald şi cat si la rece

Rostul imbinarii: elastic- dur, incolor

Consum specific:

  • 150 g/m2 la aplicare manuală
  • 100 g/m2 la aplicare cu maşina, în funcţie de materialul portant (suport)

Adezivul trebuie ferit de inghet!

Adezivi poliuretanici monocomponenti

de zeci de ani folositi cu succes, pentru obtinerea unor calitati superioare

Sistem de adezivi lipsiti de apa care realizeaza imbinarea printr-o gelifiere chimica care se realizeaza cu ajutorul umiditatii mediului ambient. Datorita acestui fenomen chimic adezivul poate fi adaptat cu usurinta la conditiile extreme de variabile din productie

KLEIBERIT PUR 501

Adeziv mono-component cu stabilitate mare la temperaturi şi umiditate. Rezistenţa sa la umiditate corespunde clasei de calitate D4 conf. DIN EN 204

Este utilizat si recomandat pentru încleierea binalelor, încleierea stratificată a lemnului sau a materialelor pe bază de lemn, încleierea canturilor pentru mediu extern, încleierea plăcilor de construcţii minerale, a materialelor ceramice, materiale pe bază de beton, şi a spumelor dure.

Certificat pentru fabricarea ambarcatiunilor

Se poate aplica direct din recipientul în care se livrează cu spatula sau cu valţ manual. Este suficientă aplicarea pe o singură parte, pe ceea mai puţin poroasă.

Consum specific: 100 – 200 g/m2, funcţie de material.

Are un timp deschis de cca. 15 – 20 min. la 20 0 C. Prin temperaturi ridicate ale mediului ambiant, umiditate relativa a aerului ridicată sau prin administrarea de umiditate acest timp se scurtează.

Prin influenţa umidităţii (aer, material) adezivul se întăreşte într-o peliculă rezistentă la apă, solvenţi. Printr-o admisie controlată de umiditate (pulverizare fină cu apă ca. 20 g/m22 ) sau prin temperaturi mari (500 C pînă la max. 700 C) procesul de gelifiere se accelerează.

KLEIBERIT PUR SUPRACON 568

Adeziv universal extrem de rapid şi rezistent pe bază de polyuretan. Rezistenţa la temperatură este conf. WATT 91, utilizat pentru lipiri, fixări, reparaţii şi montaje care necesită o rezistenţă iniţială foarte bună, de exemplu: construcţia de ferestre, uşi şi scări, la lucrări tehnice în domeniul instalaţiilor sanitare, de încălzire sau de climă.

Adezivul are o aderenţă excelentă pe aproape toate materialele de construcţii expl.: lemn, materiale lemnoase, beton, zidărie, tencuială, ciment, ceramică, marmură, piatră, PVC dur, stiropor, poliuretan şi multe metale (cupru, inox, aluminiu)

Nu se poate folosi pe polyetilenă, silikon, grăsimi ş.a.

Este de culoare bej deschis cu capacitate de umplere a fugurilor şi crăpăturilor. Fugul încleierii este elastic şi amortizează vibraţiile; deasemenea are rezistenţă bună la îmbătrânire, la acţiunea UV şi la intemperii.

Aplicarea se face prin apăsare cu ajutorul unui pistolului cu aer comprimat sau a unui pistolului mecanic. Adezivul se aplică pe o singură suprafaţă, apoi se intinde uniform.

Consum specific: cca. 150 – 200 g/m2.

Are un timp deschis de cca. 4 min. la 200 C

Suprafeţele care urmează a se incleia trebuiesc păsuite şi presate pe perioda timpului deschis, min.15 min.